Ακούγετε περίεργο, και όμως, το σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης σνομπάρονταν  από τους διακοσμητές σε όλο το κόσμο μέχρι την δεκαετία του '50.  Τότε ήταν που η μινιμαλιστική Ευρώπη ανακάλυψε τον ιδιαίτερο, ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο οι Σκανδιναβοί διακοσμούσαν τα σπίτια τους και ξεκίνησε μια μόδα που καλά κρατεί, έως και σήμερα. 



Το σκανδιναβικό design προήλθε από τις χώρες της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας και είναι ουσιαστικά μια επανάσταση στο χώρο της διακόσμησης, που χαρακτηρίζεται από την απλότητα, τη λειτουργικότητα και το μινιμαλισμό. Οι Σκανδιναβοί, με την αγάπη τους για τον μινιμαλισμό, μας έμαθαν κάποια πράγματα για την διακόσμηση των εσωτερικών χώρων που σήμερα θα τα δείτε σχεδόν σε όλα τα σπίτια. 

Ουδέτερα χρώματα 


Το γαλάζιο, το δροσερό γκρι, το λευκό και το κρεμ είναι τα χρώματα που κυριαρχούν σε ένα σπίτι με σκανδιναβικό στυλ.  Αυτή η παλέτα χρωμάτων έχει γίνει το ευαγγέλιο των Σκανδιναβών, που θέλουν τα σπίτια τους να εμπνέουν ηρεμία και χαλαρότητα. Όπως θα παρατηρήσετε όμως, μπορεί τα χρώματα να είναι ουδέτερα αλλά οι εσωτερικοί χώροι δεν είναι αδιάφοροι αφού τα διακοσμητικά αντικείμενα και τα μικροέπιπλα έχουν πάντα έντονο χρώμα που ζωηρεύει το χώρο. 

Λευκά έπιπλα-λευκά πατώματα 

Τα σπίτια στη Σκανδιναβία αγαπούν -πάρα πολύ- το λευκό! Από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα κυριαρχεί το λευκό φόντο. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αν παρατηρήσουμε την παρακάτω φωτογραφία. Ο χώρος φαίνεται ευρύχωρος, φωτεινός, καθαρός  και τίποτα δεν τραβάει τη προσοχή από τα έπιπλα, που συνήθως στο σκανδιναβικό design έχουν ιδιαίτερο σχήμα και μελετημένη θέση. 


Φως και πάλι φως! 


Εκείνη τη κρύα σκοτεινή περίοδο που στη Σκανδιναβία έχουν περίπου νύχτα για 60 μέρες αυτό που χρειάζονται περισσότερο είναι το φως! Γι΄αυτό τα σπίτια έχουν συνήθως μεγάλα παράθυρα από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι και οι κάτοικοι, μάλιστα, δεν συνηθίζουν να τα καλύπτουν με κουρτίνες. Τα μεγάλα παράθυρα έχουν γίνει όμως τάση σε όλη την Ευρώπη. 




Ομορφιά σημαίνει κομψότητα 

Όλοι οι χώροι σε ένα σκανδιναβικό σπίτι χαρακτηρίζονται από κομψότητα. Τα λευκά τραπεζομάντηλα, τα κρυστάλλινα βάζα, οι σκαλιστές καρέκλες και τα έπιπλα από λευκή πατίνα, που μοιάζουν αντίκες αλλά είναι καινούργια δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεται στο παλάτι της... Λευκής Βασίλισσας. Βέβαια, στην πόλη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δείτε εδώ πως είναι από μέσα ένα διαμέρισμα με σκανδιναβικό στυλ:
Σπίτι στη Σουηδία: Δείτε πως είναι το αυθεντικό σκανδιναβικό στυλ!


Το σπίτι είναι για να κατοικείται! 

Η ευκολία και η άνεση είναι τα βασικότερα κριτήρια στη διακόσμηση ενός σπιτιού, σύμφωνα με το σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης. Η καλλιτεχνική διακόσμηση και το ρομαντικό στυλ δεν έχουν καμία θέση στα σπίτι αυτά. Η τέχνη της διακόσμησης είναι φυσικά εμφανής. Οι Σκανδιναβοί αγαπούν την τέχνη και αυτό το αποδεικνύουν και οι πίνακες που διακοσμούν κάθε σπίτι. Αλλά το βασικό είναι οι χώροι να είναι ευάεροι, ευήλιοι και με εργονομική διάταξη επίπλων, που να βολεύει την καθημερινή διαβίωση. Αυτή η φιλοσοφία εξυπηρετεί τον σύγχρονο τρόπο ζωής και είναι η αιτία που εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα σκανδιναβικών αλυσίδων με έπιπλα, όπως είναι το ΙΚΕΑ


Σάουνα σημαίνει υγεία

Είναι γνωστό ότι η σάουνα αποτελεί μέρος της καθημερινότητας κάθε Σκανδιναβού. Στα περισσότερα σπίτια στην επαρχία υπάρχουν δωμάτια με σάουνες, όχι αυτά τα στενάχωρα μικρά κιβώτια που έχουμε συνηθίσει στα γυμναστήρια αλλά κομψά, ωραία δωμάτια που είναι ενσωματωμένα στο σχέδιο του σπιτιού. 






-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για να διακοσμήσετε το σπίτι σας με σκανδιναβικό στυλ, μπορείτε να διαλέξετε έπιπλα μέσω Διαδικτύου και να έρθουν στη πόρτα σας με δωρεάν μεταφορικά. Στο e-shop της Epiplonet θα βρείτε πάνω από 4.000 έπιπλα που σας περιμένουν! 

www.epiplonet.com

Ετικέτες ,