Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι διακοσμητές προτιμούν πίνακες ζωγραφικής σε τρία και περισσότερα κομμάτια ή κολλάζ, όταν πρόκειται για interior design. Αν η τοποθέτηση ενός και μόνο πίνακα είναι σπαζοκεφαλιά, πόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει η τοποθέτηση πολλών μικρών πινάκων; Καθόλου περίπλοκη! Αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές. 

                          



Πίνακες ζωγραφικής σε πολλά κομμάτια 

Τα τρίπτυχα ή τετράπτυχα είναι η ιδανική λύση για να γεμίσουμε ένα μεγάλο τοίχο με μοντέρνο και παιχνιδιάρικο τρόπο. Χρειάζεται προσοχή σε δυο παράγοντες: Το σωστό ύψος που θα τα κρεμάσουμε καθώς και την απόσταση που θα έχουν τα κομμάτια μεταξύ τους. 

Πίνακας ζωγραφικής σε 5 κομμάτια
Πίνακας ζωγραφικής σε 5 κομμάτια με θέμα θάλασσα

Ο άγραφος κανόνας λέει πως οι πίνακες πρέπει να τοποθετούνται στο 1.45μ., στο μέσο ύψος δηλαδή του ανθρώπινου ματιού. Επειδή όμως πολλοί πελάτες μας μπερδεύονται, πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής. Στο 1.45 πρέπει να βρίσκεται το κέντρο του πίνακα και όχι το κάτω μέρος ή η κορυφή του. Αν διατηρήσετε αυτόν τον κανόνα, οι πίνακές σας θα φαίνονται ομοιόμορφοι ακόμα και αν έχουν διαφορετικά μεγέθη, όπως αυτοί που βλέπουμε παρακάτω. 
Πίνακας ζωγραφικής σε 4 κομμάτια
Προσφορά από την Epiplonet: πίνακας ζωγραφικής σε 4 κομμάτια

Πίνακας ζωγραφικής σε 4 κομμάτια
Προσφορά από την Epiplonet: πίνακας ζωγραφικής σε 4 κομμάτια

Για να τοποθετήσουμε σωστά ένα πίνακα σε πολλά κομμάτια στον τοίχο, θα πρέπει τα κενά ανάμεσα στα κομμάτια να είναι ομοιόμορφα. Χρησιμοποιείστε ένα οποιοδήποτε αντικείμενο ή ακόμα και την παλάμη του χεριού σας για να υπολογίσετε το κενό ανάμεσα στα κομμάτια. Το σημαντικό είναι να έχουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα. 




1-2 εκατοστά είναι η συνηθισμένη απόσταση για ένα "σφιχτό" σύνολο ενώ αν θέλετε το οπτικό αποτέλεσμα να είναι πιο αεράτο αφήστε κενό 4-6 εκατοστά.
Πίνακας σε πέντε κομμάτια από την Epiplonet
Πίνακας σε πέντε κομμάτια από την Epiplonet

Πίνακες σε κολλάζ

Πίνακες ζωγραφικής σε πολλά κομμάτια-σωστή τοποθέτησηΌταν οι πίνακες που έχουμε στη διάθεση μας για κολλάζ είναι συμμετρικοί, τότε η τοποθέτησή τους είναι εύκολη. Προσέχουμε το σύνολο να δημιουργεί ένα ομοιόμορφο οπτικό αποτέλεσμα, τηρούμε τους κανόνες που αναφέραμε παραπάνω σχετικά με το ύψος και το κενό ανάμεσα στα κομμάτια και είμαστε έτοιμοι! 

Τι γίνετε όμως όταν οι πίνακες που θέλουμε να συνθέσουμε σε κολλάζ είναι ανομοιόμορφοι; 


             Πίνακες ζωγραφικής σε πολλά κομμάτια-σωστή τοποθέτηση


Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να διατηρήσουμε έναν κεντρικό άξονα, οριζόντιο ή κάθετο, γύρω από τον οποίο θα στήσουμε όλα τα κομμάτια μας. Το παρακάτω κολλάζ για παράδειγμα, έχει σχηματιστεί με βάση έναν κάθετο κεντρικό άξονα και έχει σχήμα παραλληλόγραμμο. 


Πίνακες ζωγραφικής σε πολλά κομμάτια-σωστή τοποθέτηση


Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε, δείτε την παρακάτω φωτογραφία που εντοπίσαμε στο Διαδίκτυο. Στη πρώτη φωτογραφία οι πίνακες ζωγραφικής είναι τοποθετημένοι σε τυχαία θέση και δεν πετυχαίνουν οπτική ισορροπία με τον υπόλοιπο χώρο. Στη δεύτερη φωτογραφία, οι ίδιοι πίνακες είναι τοποθετημένοι σε ένα νοητό τετράγωνο.  Ο κεντρικός άξονας του κολλάζ βρίσκεται ακριβώς στη μέση του καναπέ. Το αποτέλεσμα μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας.  

                               Πίνακες ζωγραφικής σε πολλά κομμάτια-σωστή τοποθέτηση

Για να μάθετε περισσότερες συμβουλές τοποθέτησης για ένα πίνακα ζωγραφικής, μπορείτε να διαβάσετε ένα προηγούμενο post της Εpiplonet: 


Πίνακες ζωγραφικής-5 συμβουλές για σωστή τοποθέτηση

























Ετικέτες , , ,