Μερικά posts πίσω είχαμε αρχίσει ένα αφιέρωμα σε iconic διακοσμητικά αντικείμενα και σχεδιαστές θρύλους. 062911_ghost_main_rect540Τότε μου είχατε πει κιόλας πως ξεχάσαμε να αναφέρουμε τους Eames.
Στην πραγματικότητα το έκανα επίτηδες, οι Charles & Ray Eames είναι ένα κεφάλαιο ολόκληρο από μόνοι τους και δε γίνεται να μοιράζονται ένα άρθρο!
Ήρθε όμως η στιγμή να τους αποτίσουμε έναν πολύ-πολύ μικρό φόρο τιμής. Γιατί από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις με τους Eames, το ζευγάρι πρωτοπόρων-σχεδιαστών-αρχιτεκτόνων-καλλιτεχνών που επηρέασαν όσοι λίγοι άλλοι μια ολόκληρη εποχή; Μπορείς να συζητάς και να δείχνεις για ώρες.


Ας αρχίσουμε από μια καρέκλα-θρύλο. Τόσο θρύλο που το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως το Best Design του 20ου αιώνα.
Τούτη εδώ η καρέκλα που βλέπεις, μαζί με τις παραλλαγές της, είναι μόνο η αρχή των διάσημων καθισμάτων που κατασκεύασαν οι Eames.
Ονομάζεται Lounge Chair Wood και μας έρχεται λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην απαρχή μιας νέας εποχής, το 1946.
Κατασκευάζεται με μια νέα τεχνική που θα κάνει πάταγο – από συγκολλημένα φύλλα ξύλου (κόντρα πλακέ). Με πρωτοποριακή σχεδίαση και χαμηλωμένη φόρμα, ώστε να συνδέεται άμεσα με το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να μοιάζει ιδανική για κουζίνα, εξαιτίας της απλής τετράγωνης μορφής της, αλλά είναι πασπαρτού.

Στοιχηματίζω πως δεν ήξερες ότι η Eames Aluminum Group Lounge Chair σχεδιάστηκε αρχικά για τους εξωτερικούς χώρους του Miller House στην Ιντιάνα.
Ο βιομήχανος J. Irwin Miller οραματίστηκε να χτίσει ένα πολύ μοντέρνο σπίτι στη δεκαετία του ‘50. Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του, το σπίτι περιλαμβάνει πολλαπλούς υπαίθριους καθιστικούς χώρους εξαιτίας της εκτεταμένης στέγης του και της ασαφούς διάκρισης ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο (τάση που διαπρέπει μέχρι και σήμερα). Τότε λοιπόν ο διακοσμητής που ανέλαβε να το επιπλώσει συνειδητοποίησε την ανάγκη για πολύ καλά έπιπλα εξωτερικού χώρου, σε ένα σπίτι όπου το έξω και το μέσα ήταν δυσδιάκριτα. Απευθύνθηκε στους Eames όπου αυτοί λοιπόν σχεδίασαν αυτές τις καινοτόμες καρέκλες από κούφωμα αλουμινίου, με εξαιρετική αντοχή για εξωτερική χρήση. Και, ναι, μοιάζουν με καρέκλες γραφείου.
Και όπως θα δεις ακολούθως, οι Eames έκαναν το θαύμα τους στις καρέκλες γραφείου.
Αυτή είναι πιθανότατα η πιο μοντέρνα καρέκλα γραφείου που έχεις δει. Σε συμβουλεύω να κάτσεις πιο αναπαυτικά στη δική σου καρέκλα καθώς διαβάζεις ότι δημιουργήθηκε το 1958, συνεπώς είναι το απόλυτο πάντρεμα άνεσης, ομορφιάς και εμπνευσμένου design, τέτοιου που κάνει τα αντικείμενα να απλώνονται πέρα από την εποχή τους, στο μέλλον.


Όταν οι Charles and Ray Eames σχεδίασαν την
Aluminum Management Chair and Side Chair , ουσιαστικά ξεκίνησαν μια επανάσταση στο χώρο της καρέκλας γραφείου. Μισό αιώνα μετά αυτή η καρέκλα ακόμα και σήμερα θεωρείται ιδανική τόσο για την αναπαυτικότητα και την ανατομία της, όσο και για την απαράμιλλη ομορφιά της. Εδώ οι Eames απομακρύνονται από τις καρέκλες-κέλυφος με τις οποίες πειραματίζονταν τη δεκαετία του ‘40 και συνδυάζουν μια καρέκλα με πλαίσιο αλουμινίου και ένα ευέλικτο κάθισμα που παίρνει το σχήμα του σώματος, από υψηλής ποιότητας δέρμα. Αν αυτή η περιστρεφόμενη καρέκλα γραφείου, με τα 5 πόδια για εύκολη μετακίνηση, την ψηλή πλάτη, την ικανότητα ρύθμιση ύψους, το κομψό σχήμα και την κλίση της που αγκαλιάζει το σώμα δεν είναι το απόλυτο σχέδιο επαγγελματικής καρέκλας, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.
Και φυσικά δε μπορεί να λείπει από τη λίστα η διπλανή πολυθρόνα-σύμβολο. Σχεδιάστηκε το 1956 και είναι το χρυσό πρότυπο για αυτό που λέμε Lounge chair. Είναι κι αυτό ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αντικείμενα του 20ου αιώνα. Ήταν το αποκορύφωμα της δουλειάς των Eames για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού καθίσματος, συνώνυμου της υψηλής ποιότητας, με σχέδιο αξεπέραστο και σχεδιασμένη ώστε να λιώνεις πάνω της. Είχε όλα τα υλικά για να γίνει αντικείμενο πόθου κι έτσι κι έγινε.
Φυσικά οι Eames δεν σχεδίαζαν μόνο καθίσματα.
Σας θυμίζει τίποτα αυτός ο καναπές; Ναι, σας θυμίζει φουτόν, με άλλα λόγια έναν καναπέ-κρεβάτι. Σχεδιάστηκε το 1954 από τους Eames για να κοσμήσει το δικό τους σπίτι και την αισθητική τους. Εκεί όπου δεν υπάρχει περιττός όγκος, μόνο λειτουργικότητα, άνεση, μεγάλη αντοχή και απλές γραμμές.
Για το τέλος έχω αφήσει ίσως το πιο αναγνωρίσιμο αντικείμενο που έχουν σχεδιάσει. Δεν είναι άλλο από την Shell Chair. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά για λογαριασμό του MOMA, του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.Ήταν η πρώτη βιομηχανικής κατασκευής πλαστική καρέκλα, το 1948 παρακαλώ.







Είναι ίσως η πιο γνωστή πλαστική καρέκλα που υπάρχει, ονομάστηκε Eiffel εξαιτίας των χαρακτηριστικών της ποδιών που προσομοιάζουν τον πύργο του Άιφελ.  Και shell εξαιτίας της τεχνικής με την οποία το κάθισμα αγκαλιάζει και στηρίζει το σώμα. Για να την δημιουργήσουν, οι Eames διαμόρφωσαν 2 τεχνικές ενδεικτικές έως και σήμερα: το κάθισμα έχει το σχήμα πλαστικού κελύφους για να κολλάει γάντι πάνω του το σώμα. Και έχει και μεταλλική βάση. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά άνετο και ανθεκτικό. Το υλικό κατασκευής τέτοιων καθισμάτων σήμερα είναι fiberglass ή πολυπροπυλένιο.
Τέτοιου είδους καρέκλα ταιριάζει δίπλα σε όλα τα τραπέζια, όλα τα στυλ κι όλους τους χώρους.
Δεξιά βλέπεις την παραλλαγή που σχεδίασαν στις αρχές του ‘50, την Wire Chair, για την οποία πειραματίστηκαν με το σύρμα ως υλικό κατασκευής, αντλώντας έμπνευση από διάφορα αντικείμενα της καθημερινότητας. Η Wire Chair είναι ένα ακόμα δείγμα παραγωγικής φαντασίας, αντοχής, άνεσης και χαμηλού κόστους. 
Φυσικά οι Eames έχουν να μας δείξουν και πολλά τραπέζια και γραφεία. Όπου και σε αυτά παντρεύουν το ξύλο, το fiberglass, το σύρμα, το μέταλλο και τις γεωμετρικές φόρμες, με διάσημο δείγμα το ελλειπτικό τραπέζι τους.

Για το τέλος, μια καρέκλα που δεν είναι μεν Εames, είναι όμως φόρος τιμής. O Philippe Starck αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι σε 3 μεγάλες μορφές του design: φτιάχνει λοιπόν μια καρέκλα η οποία είναι στην ουσία η σύνθεση 3 διαφορετικών: της 3107 από τον Arne Jacobsen, της πολυθρόνας Tulip από τον Eero Saarinen (σε επόμενο ποστ) και φυσικά της Eiffel από τους Eames. Ιδού! Άλλο ένα έργο τέχνης ως σύνθεση 3 προγενέστερων.

Αυτά τα ολίγα για το κεφάλαιο Eames.
Θα ξαναεπανέλθουμε με τέτοια ποστ σύντομα!

Ετικέτες , , ,