Κάποια έπιπλα είναι μύθος, είναι σύμβολα, είναι η ενσάρκωση της ιστορίας της διακόσμησης. Κάποια έπιπλα ξεχωρίζουν.

Τα περισσότερα αντικείμενα ως γνωστόν θεωρούνται σύγχρονα και μοντέρνα για την εποχή που δημιουργήθηκαν αλλά καταλήγουν ξεπερασμένα όσο αλλάζουν οι τάσεις.

Αυτά που θα σας δείξω σήμερα όμως έχουν ξεφύγει αυτής της μοίρας.  Είναι iconic μορφές που όταν δημιουργήθηκαν άνοιξαν το δρόμο σε νέα διακοσμητικά μονοπάτια και που με το πέρασμα του χρόνου επισφράγισαν την έννοια του ανανεωτικού μοντερνισμού, που ενσωμάτωσαν το όραμα της εποχής που κατασκευάστηκαν, αλλά ταυτόχρονα έκλειναν το μάτι στο μέλλον, που καθόρισαν μορφές, αξίες, ενσωμάτωσαν ακόμη και ιδεολογίες σε μια αέναη ροή προς εμάς. Είναι έπιπλα που οι περισσότεροι διακοσμητές τα “προσκυνάνε”, από σχεδιαστές που έμειναν στην ιστορία.

Και τώρα πια μπορούμε και εμείς να τα αποκτήσουμε στο σπίτι μας. Αν όχι τα αυθεντικά, μπορούμε να αποκτήσουμε πιστότατα αντίγραφα υψηλής ποιότητας σε πολύ καλές τιμές, μιας και οι πατέντες τους έχουν λήξει.
Το σημερινό ποστ θα είναι λίγο σαν μίνι-μάθημα ιστορίας. Και θα το ξετυλίξουμε ανά σχεδιαστή, παρουσιάζοντας τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του (αυτά τα έπιπλα μόνο ως τέχνη μπορείς να τα εκλάβεις πλέον).
Αρχίζουμε με έναν Σκανδιναβό. Οι Σκανδιναβοί έχουν μεγάλη παράδοση στο ντιζάιν.

Αrne Jacobsen

                          Egg Chair













Η διάσημη Egg Chair σχεδιάστηκε στη δεκαετία του ‘50, για το λόμπι του The Royal SAS Hotel στην Κοπεγχάγη, από τον Arne Jacobsen, τότε που οι Σκανδιναβοί σχεδιαστές επίπλων έκαναν θαύματα, με αποτέλεσμα το Δανικό Radisson να μείνει στην ιστορία ως το πιο στυλάτο ξενοδοχείο.
Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, η Εgg αντιγράφτηκε με μανία, άλλαξε, εξελίχθηκε και τώρα μπορείς να βρεις πολλές παραλλαγές της σε πολύ καλές τιμές μιας και η πατέντα έχει λήξει.

 

Η Chair 3107, του 1952

 

Το ξέρω πως μοιάζει με καρέκλα που έχουμε δει σε μια καφετέρια ή ένα σχολείο. Αλλά το ότι την έχουμε δει παντού δε σημαίνει ότι πρέπει να την αγνοήσουμε. Το μόνο που αποδεικνύει το παραπάνω γεγονός είναι την διαχρονικότητα και την εξαιρετική ανθεκτικότητα της. The Series 7 chair by Arne Jacobsen | Livingetc's Design Classics | Modern furniture and accessories | Modern design | PHOTO GALLERY | Livingetc | Housetohome






Η συγκεκριμένη ενσαρκώνει τέλεια τη λιτότητα με την λειτουργικότητα και μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε χώρο. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να μην την πιάσει το μάτι σου αν την δεις σε μια έκθεση (γιατί είναι τόσο οικεία που φαίνεται συνηθισμένη), αλλά είναι καρέκλα – πασπαρτού και πάμφθηνη για καρέκλα που συνδυάζει μέταλλο και ξύλο.
Mies van der Rohe

Ο άνθρωπος που έφερε στον κόσμο την διαβόητη Barcelona που έχει λατρευτεί σχεδόν εδώ και έναν αιώνα, έχει εμπνεύσει γενιές και γενιές με τον πρωτοποριακό της σκελετό χρωμίου και το σικ καπιτονέ δέρμα, έχει επίσης αντιγραφεί από το σύμπαν, είναι ακόμα δημοφιλέστατη και μπορείς πλέον να την βρεις πολύ φτηνά για την ποιότητα της. Σχεδιάστηκε από τον Mies van der Rohe το 1929 για την έκθεση της Βαρκελώνης (εξ ου και το όνομα) και από τότε έχει αναδειχθεί σε έπιπλο-σύμβολο. Ο σχεδιασμός της ήταν τόσο πρωτοποριακός που ακόμα προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους απανταχού αρχιτέκτονες.
Και όπως βλέπεις εξακολουθεί να βρίσκει τη θέση της σε όλα τα μοντέρνα και σύγχρονα σπίτια.


 Barcelona Table | 1929 Ο Mies van der Rohe συνδύασε επίσης με εξαιρετική διορατικότητα το γυαλί και το μέταλλο ώστε να φτιάξει πανέμορφα τραπεζάκια σαλονιού, ή αλλιώς coffee tables.









Και η τεράστια συνεισφορά του ολοκληρώνεται με τις καρέκλες που έμειναν στην ιστορία ως MR Chair, αυτές με την χαρακτηριστική κλίση στα πόδια που την ακολουθούμε μέχρι και σήμερα, ιδιαίτερα σε καρέκλες γραφείου. Η παραπάνω καρέκλα σχεδιάστηκε το 1927! Έχει μείνει ιστορική, ως ιδανικός σχεδιασμός αισθητικής, απλότητας και λειτουργικότητας.

Eero Aarnio





Ball Chair & Bubble Chair
Ένώ ο Φινλανδός Aarnio έμεινε στην ιστορία με την Ball Chair (1963) και την Bubble Chair, φουτουριστικά αριστουργήματα που τα θαυμάζουμε ακόμα και σήμερα.



Αυτά για σήμερα. Προφανώς η ιστορία μας δεν τελειώνει εδώ. Θα επανέρχομαι τακτικά και σε ακόμα περισσότερα αριστουργήματα του design.








Ετικέτες , ,