Έχουμε πει κι έχουμε δείξει τόσα πολλά για κρεβατοκάμαρες. Όσο σημαντικό είναι όμως στο υπνοδωμάτιο να διαμορφώσεις έναν χώρο που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, όλες οι προσπάθειες θα πάνε στο βρόντο όταν έρθει το βράδυ και βάλεις το κορμί σου σε ένα κρεβάτι που δεν σε ξεκουράζει. Αντιθέτως, πολλές φορές ενδέχεται να ξυπνάς με πόνο στη μέση και στην πλάτη. Για αυτό, τίποτα δεν πετυχαίνεις αν δεν έχεις δώσει βάση σε κάτι εξίσου σημαντικό, ένα κατάλληλο στρώμα!


Τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ψάξεις πριν διαλέξεις το στρώμα σου. Το πρώτο είναι το υλικό κατασκευής και ποιο είναι το πιο κατάλληλο για σένα. Αυτά ποικίλλουν από στρώμα με ελατήρια, με κοκοφοίνικα, με memory foam, κλπ.
Δεύτερο στοιχείο είναι η σκληρότητα. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές όπου πιστευόταν ότι το στρώμα πρέπει οπωσδήποτε να είναι σκληρό. Για την ακρίβεια, το στρώμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό, ούτε πολύ μαλακό, αλλά κάπου στη μέση. Για παράδειγμα, τα σκληρά στρώματα είναι ακατάλληλα για όσους κοιμούνται πλάγια γιατί ασκούν πίεση στους γοφούς και προκαλούν πόνο, και μας αναγκάζουν να αλλάζουμε συνέχεια πλευρό.
Το τρίτο στοιχείο είναι η άνεση που νιώθουμε πάνω σε κάθε στρώμα και αυτό είναι μια προσωπική επιλογή.
Τέλος, το κόστος. Ένα πανάκριβο στρώμα ενδεχομένως να είναι και το καλύτερο, αλλά το θέμα είναι να βρούμε το καλύτερο που αντέχουμε να αγοράσουμε.

Στρώμα με ελατήρια
Τα στρώματα έχουν εξελιχθεί πολύ. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι στρωμάτων σήμερα είναι αυτά που περιέχουν ελατήρια τα οποία ταυτόχρονα σπρώχνουν και στηρίζουν το σώμα. Το μειονέκτημα όμως των ελατηρίων είναι ότι δεν πιέζουν πάντα το σώμα μας ομοιόμορφα, που σημαίνει ότι μερικές φορές η στήριξη που μας δίνει ένα στρώμα με ελατήρια δεν είναι ικανοποιητική, ειδικά σε σημεία όπως η λεκάνη και η μέση. Επιπλέον, τα ελατήρια με το χρόνο χάνουν την ελαστικότητα τους, και όπως είναι αυτονόητο, πρώτα χαλαρώνουν αυτά που στηρίζουν το μεγαλύτερο βάρος.
Οπότε αν τελικά επιλέξετε στρώμα με ελατήρια πρέπει να είστε προσεκτικοί και να πάρετε ένα καλό. Όπου το καλό διασφαλίζεται δίνοντας προσοχή σε μερικές ακόμα λεπτομέρειες:

Memory Foam
Εναλλακτική λύση στα στρώματα με ελατήρια προσφέρει ένας νέος τύπος στρωμάτων, τα στρώματα memory foam, για τα οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία.
Το Memory Foam, θα σας εντυπωσιάσω τώρα, εξελίχθηκε από την NASA.
Έψαχναν να βρουν το πιο κατάλληλο υλικό για τα μαξιλάρια των αεροσκαφών, ήθελαν να φτιάξουν κάτι που θα κατανέμει το βάρος με ομοιομορφία και θα εκτονώνει την πίεση με την οποία έρχονταν αντιμέτωποι οι αστροναύτες. Τελικά, δεν χρησιμοποιήθηκε σε διαστημικές αποστολές αλλά δόθηκε στην παραγωγή. Όπου αρχικά βρήκε τη θέση του σε νοσοκομεία για ασθενείς που ήταν καθηλωμένοι στο κρεβάτι, ως εκ τούτου κινδύνευε ακόμα και η ζωή τους από τις πληγές που δημιουργούνταν στο σώμα τους λόγω της ακινησίας.

Η ιδέα που κάνει το Memory Foam  τόσο ξεχωριστό είναι απλή: είναι ευαίσθητο στο βάρος κι έχει την ιδιότητα να κολλάει γύρω από το σώμα κι έτσι να το στηρίζει ακριβώς όσο χρειάζεται. Κι αφού το σώμα δε νιώθει ανομοιόμορφη πίεση, χαλαρώνει και ξεκουράζεται.
Το memory foam είναι επίσης και θερμοευαίσθητο, είναι δηλαδή ένα υλικό που προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Ειδικά το καλοκαίρι όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και κοντά στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, χρειάζεται μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να προσαρμοστεί στο κορμί και να το αγκαλιάσει.
Οπότε, για να συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα, ένα τέτοιο στρώμα προσαρμόζεται τέλεια στο σχήμα του σώματος, ασκώντας πίεση ομοιόμορφα, πράγμα που δεν κουράζει την σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις μας και που ταυτόχρονα βοηθά την καλή κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει την πλάτη μας, έτσι ώστε να μην πιανόμαστε και να μην πονάμε.

Το ίδιο ισχύει και για τα μαξιλάρια, τα οποία επίσης προσαρμόζονται στη φυσική καμπύλη του αυχένα, αγκαλιάζοντας ομαλά το κεφάλι. Τέλος, ένα τέτοιο υλικό δε χάνει τις ιδιότητες του με το πέρασμα του χρόνου.
Για απολαυστικούς ύπνους λοιπόν, για πολλά-πολλά χρόνια, είναι απαραίτητο να δώσουμε την ίδια σημασία στην επιλογή στρώματος και μαξιλαριού όσο και σε όλα τα υπόλοιπα!
Καλές βουτιές
(στη θάλασσα ή στο …κρεβάτι)!














Ετικέτες , ,