Σήμερα ξεκίνησα να γράψω ένα άλλο post. Θέλοντας όμως να ενσωματώσω μια γκαλερί από εικόνες που είχα φτιάξει συνειδητοποίησα ότι η μόνη λέξη που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να την περιγράψω ήταν “μοντέρνα”. Όμως στην πραγματικότητα, οι εικόνες που είχα διαλέξει από το διαδίκτυο ήταν μια μίξη των διαφορετικών στυλ που στο λεξικό της διακοσμητικής ονομάζονται modern, contemporary & eclectic, δηλαδή μοντέρνο, σύγχρονο και εκλεκτικό. Και αυτό είναι το κατάλληλο ποστ για να εξηγήσουμε τις διαφορές ανάμεσα στα τρία.
Πολλές φορές όταν μιλάμε τείνουμε να συγχέουμε τις έννοιες μοντέρνο και σύγχρονο και να χρησιμοποιούμε και τους 2 όρους για να περιγράψουμε το ίδιο πράγμα. Στον κόσμο του design και της διακόσμησης όμως αυτοί οι όροι περιγράφουν δύο διαφορετικά στυλ.




Μοντέρνο
Ο μοντέρνος σχεδιασμός εξελίχθηκε αρχικά το 1920 στη Γερμανία (Bauhaus) με σκοπό να απλοποιηθεί το βαρύ βικτοριανό στυλ διακόσμησης. Ο σύγχρονος σχεδιασμός εξελίχθηκε πολλά χρόνια αργότερα και επικεντρώθηκε στην ποικιλία και την άνεση.
Τόσο το σύγχρονο όσο και το μοντέρνο στυλ έχουν διάφορες δημοφιλείς εκφράσεις. Μερικά από τα πιο δημοφιλή μοντέρνα σχέδια είναι τα σύγχρονα μποέμ, ή οι μοντέρνες τάσεις που εισήχθησαν στη δεκαετία του ‘50. Από την άλλη πλευρά, ο σύγχρονος σχεδιασμός πιο πολύ έχει να κάνει με μινιμαλισμό, άνεση και ουδέτερα χρώματα.


Είπαμε ότι μοντέρνα θεωρείται όποια διακοσμητική τάση έχει προκύψει από τη δεκαετιά του ‘20 (ή κατ’άλλους από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και μετά). Από τη δεκαετία του ‘50 και πέρα, το ύφος της διακόσμησης άρχισε να περιλαμβάνει φωτεινά χρώματα και συνθετικές ύλες. Εμφανίστηκαν πλαστικά και ακρυλικά καθίσματα, καναπέδες με χαμηλή πλάτη, μινιμαλιστικά αξεσουάρ. Η διακόσμηση τότε εισήγαγε τις καθαρές, απλές γραμμές, τη μίξη με vintage έπιπλα όπου χρειαζόταν, τα χαλιά με γεωμετρικά μοτίβο και την χρήση της τέχνης ως αξεσουάρ (ειδικά της αφηρημένης και της pop art). Τάσεις δηλαδή που ακολουθούμε μέχρι και σήμερα, μόνο που σε σχέση με τότε προτιμάμε πια φυσικά υφάσματα, όπως τα βαμβακερά, και πιο ήπια, ουδέτερα, γήινα χρώματα. Οι ιδέες που εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή ενσωματώνονται στα σπίτια μας ακόμα και σήμερα, όσο περίεργο κι αν φαίνεται αυτό καμιά φορά, για αυτό και αυτό το στυλ χαρακτηρίζεται ως μοντέρνο. Ο μοντέρνος σχεδιασμός χαρακτηρίζεται πια από χαμηλά έπιπλα, γεωμετρικά και αφηρημένα μοτίβα, φυσικά υλικά (δέρμα, ξύλο, λινό, κλπ), ουδέτερα χρώματα που διαταράσσονται από έντονες λεπτομέρειες, off-white τοίχους, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, ευάερη και ανοιχτή ατμόσφαιρα. Το τελευταίο εν μέρει πραγματοποιείται με έπιπλα τα οποία έχουν όλα πόδια ώστε να μην ακουμπούν στο πάτωμα και να επιτυγχάνεται αυτή η αίσθηση του μη φορτωμένου δωματίου.

Σύγχρονο
Η διαφορά του μοντέρνου με το σύγχρονο είναι ότι σύγχρονο θεωρείται αυτό που ασχολείται με την παρούσα στιγμή, είναι δηλαδή μια δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη έννοια. Πολλές φορές το σύγχρονο στυλ συγχέεται (και περιορίζεται) λανθασμένα με μια αισθητική γωνιωδών επίπλων, γυάλινων τραπεζιών και γκρι αποχρώσεων. Όμως (όσο όμορφο κι αν είναι αυτό το στυλ) σύγχρονο δε σημαίνει μόνο αυτό. Το σύγχρονο στυλ αυτή τη στιγμή επηρεάζεται από πολλές διακοσμητικές τάσεις και τις συγχωνεύει με ευαισθησία. Στη σύγχρονη αισθητική κυριαρχούν οι καθαρές και κομψές γραμμές, οι αντανακλαστικές επιφάνειες, τα πρωτοποριακά σχέδια, τα ασυνήθιστα χρώματα, το ασύμμετρο design, οι στρογγυλεμένες φόρμες. Το σύγχρονο στυλ κατεξοχήν δίνει την ελευθερία του να παίξεις με χρώματα και σχέδια και να ενσωματώσεις νέα υλικά (όπως το στιλβωμένο μάρμαρο, τον ανοξείδωτο χάλυβα κ.α.) στο σχεδιασμό. Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα ανακυκλωμένα, ο γύψος, το πλαστικό. Η λογική του σύγχρονου είναι πολύ ανοιχτή, δεδομένου ότι σύγχρονο σημαίνει “αυτή τη στιγμή” άρα το πεδίο είναι ανοιχτό για πειραματισμό και πρακτικές με νέες φόρμες και υλικά.



Επίσης:

Εκλεκτικό
Το εκλεκτικό στυλ έχει αποκτήσει μια νέα έννοια στο λεξικό της διακόσμησης. Τεχνικά, εκλεκτικό θεωρείται το στυλ που συνδυάζει δύο άλλα διαφορετικά στυλ τα οποία τα χωρίζει μια ολόκληρη εποχή. Στη σύγχρονη διακοσμητική άποψη, εκλεκτικό στυλ είναι ο συνδυασμός φαινομενικά ανόμοιων αντικειμένων που όμως τα ενώνει ένα κοινό θέμα ή στοιχείο. Το εκλεκτικό στυλ είναι μια έννοια πολύ εξατομικευμένη. όπου φαινομενικά άσχετα έπιπλα μπορεί να συνταιριαστούν λόγω παρόμοιου χρώματος, υφής ή σχήματος. Το εκλεκτικό στυλ ίσως να είναι ο νέος ορισμός της μοντέρνας διακόσμησης με κύριο στόχο την άνεση σε όλες της τις μορφές.
Πολλές φορές γίνονται παρανοήσεις σχετικά με αυτά τα 3 διακοσμητικά στυλ. Για παράδειγμα μοντέρνο και σύγχρονο δεν είναι το ίδιο πράγμα, κι ούτε σημαίνουν κάτι “ψυχρό” όπως πιστεύουν αρκετοί. Αν το μοντέρνο σας φαίνεται μια πολύ ευρεία έννοια, σκεφτείτε ότι πολλά διαφορετικά στυλ, όπως το αρτ ντεκό, το ρετρό, το μινιμαλιστικό μπορούν να θεωρηθούν μοντέρνα. Η κύρια διαφορά του μοντέρνου με το σύγχρονο έγκειται, όπως είπαμε, ότι το σύγχρονο έχει μέσα του την έννοια του “εδώ και τώρα” και την ελευθερία του να προσδώσει φουτουριστικά στοιχεία σε ένα αντικείμενο. Ενώ στο μοντέρνο προσδίδεται αναδρομική αξία σε σχεδιαστικά αντικείμενα που αντέχουν στο χρόνο.




Σας παραθέτω και μερικά έπιπλα από το κάθε στυλ.

Modern Armchairs design by Furniture And Accessories Herman Miller Store

Modern Sectional Sofas design by 22 Bond St.

Modern Dining Chairs And Benches design by Bedding And Bath Linens 'n Things

Modern Armchairs design by Furniture And Accessories Design Within Reach

Contemporary Side Tables And Accent Tables design by West Elm

Contemporary Sectional Sofas design by Plummers Furniture

Contemporary Coffee Tables design by Generate Design

Eclectic Coffee Tables design by from the source

Eclectic Armchairs design by Etsy

Eclectic Love Seats design by John Robshaw Textiles

Ετικέτες , ,