Το Shabby chic είναι μια μορφή διακόσμησης, όπου τα έπιπλα επιλέγονται για την παλιά τους εμφάνιση και τα σημάδια της φθοράς επάνω τους,  ακόμα κι αν είναι καινούρια γιατί κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο που δίνουν την αίσθηση της πατίνας του χρόνου. Αφήνουν μια ήρεμη, ανάλαφρη, αλλά και πλούσια σε αισθητική και ομορφιά αύρα, σε country και vintage στιλ.


Σήμερα πάρα πολλά έπιπλα και αντικείμενα φτιάχνονται από την αρχή με την ιδιαίτερη αυτή αισθητική, μετατρέπονται σε έργα τέχνης μιας άλλης εποχής με τεχνικές αναπαλαίωσης και κοστίζουν πολύ λίγα χρήματα! 




Αποκτήστε το τώρα από την Epiplonet
Στα καινούρια έπιπλα αυτό επιτυγχάνεται με βάψιμο σε στρώματα και στη συνέχεια με τρίψιμο, ειδικά στις γωνίες του επίπλου, για να αναδειχθεί ανά σημεία το ξύλο από κάτω ή η προηγούμενη στρώση της βαφής, που πολύ συχνά είναι σε διαφορετικό χρώμα. Έτσι επιτυγχάνεται το εφέ του «φθαρμένου».  Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως βαμβακερά ή λινά, εμπνευσμένα σε πολλές περιπτώσεις από το στυλ της Γαλλικής Προβηγκίας.  Το καθαρό λευκό, το μπεζ, το ιβουάρ και γενικά όλα τα διακριτικά παστέλ είναι τα χρώματα που προτιμούνται. Κάποιες φορές τα υφάσματα «βάφονται» ακόμα και με τσάι, ώστε να αποκτήσουν την υφή και την όψη του παλιού. Η λεύκανση και το ξεθώριασμα είναι τεχνικές που εφαρμόζονται συχνά.

Αποκτήστε το τώρα από την Epiplonet


Το στυλ ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία, στα μεγάλα αγροτόσπιτα, με τους φθαρμένους   και ξεθωριασμένους εμπριμέ καναπέδες και κουρτίνες και το μη φανταχτερό, αλλά πάντα παρόν, καλό γούστο. Η αίσθηση που προσπαθούσαν να περάσουν με την shabby chic διακόσμηση ήταν αυτή της κομψότητας, χωρίς ίχνος επιτήδευσης όμως. Η ανακύκλωση παλιών επίπλων και υφασμάτων έγινε μόδα στους μποέμ καλλιτέχνες την δεκαετία του ’80, που έψαχναν μανιωδώς για τέτοια αντικείμενα. Η τάση προχώρησε στις ανώτερες τάξεις όπου η εξεύρεση παλαιών επίπλων γινόταν με κάθε τρόπο, με τα αυθεντικά shabby chic - country έπιπλα να θεωρούνται από μόνα τους έργα τέχνης.


Αποκτήστε το τώρα από την Epiplonet

Οι πρώιμες μορφές του shabby chic ήταν σημαντικές, αλλά το στυλ εξελίχθηκε με γνώμονα την έμπνευση από πολλές διαφορετικές διακοσμητικές τάσεις, από την Σουηδική διακόσμηση του 18ου αιώνα, μέχρι τη διακόσμηση των Chateau της γαλλικής εξοχής, καταλήγοντας ακόμα και στην αμερικανική Shakers κουλτούρα όπου η απλότητα, η λιτότητα και η γαλήνη των γραμμών ήταν απαραίτητη.



Παρόλο που το στυλ είναι παλιό και διαρκώς εξελισσόμενο, ο όρος shabby chic επινοήθηκε  στη δεκαετία του 1980 και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στη δεκαετία του '90, ως σύμβολο εκλεκτισμού στη διακοσμητική. Και κάτι που ίσως δεν είναι προφανές σε εμάς: στον 21ο αιώνα που διανύουμε, έχει επιρροές από τις μεσογειακές κουλτούρες όχι μόνο της  Προβηγκίας και  της Τοσκάνης αλλά ακόμα και της Ελλάδας.  
Αποκτήστε το τώρα από την Epiplonet





Πέρα όμως από τα ιστορικά στοιχεία, ας μην ξεχνάμε ότι το shabby chic είναι μια αγαπημένη τάση της διακόσμησης, που δημιουργεί ένα όμορφο, ξεκούραστο και πολλές φορές ονειρικό περιβάλλον, που μεταφέρει την ηρεμία των παλιών αγροτόσπιτων μέσα στην καρδιά της πόλης και που δεν χρειάζεται καν να κοστίζει πολλά. 







Σας προτείνω ακόμα:

Σιφινιέρα απο μασίφ ξύλο αντικέ δίχρωμο JSt9135
Αποκτήστε το τώρα από την Epiplonet
Καρέκλα τραπεζαρίας απο μασίφ ξύλο σε country στυλ JSt9108
Αποκτήστε το τώρα από την Epiplonet 
Τραπέζακι ροτόντα απο μασίφ ξύλο πατίνα JSt9131
Αποκτήστε το τώρα από την Epiplonet
Γραφείο σεκρετερ από μαόνι σε λευκή πατίνα JΤΒ 06GL W/W
Αποκτήστε το τώρα από την Epiplonet 
Ραφιέρα απο μαόνι σε λευκή πατίνα JCA 22
Αποκτήστε το τώρα από την Epiplonet 
Μπουφές απο ξύλο μαόνι σίσαμ J9549
Αποκτήστε το τώρα από την Epiplonet
   


Ετικέτες , , ,