Μια καρέκλα γραφείου είναι ένας τύπος καρέκλας που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε ένα γραφείο. Είναι γενικά άνετη και ρυθμιζόμενη και μπορεί να περιστρέφεται 360 μοίρες
Ένας από τους πρώτους εφευρέτες που δημιούργησαν την μοντέρνα καρέκλα γραφείου ήταν ο φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος, που έβαλε τροχούς στην καρέκλα του ώστε να φτάνει τα δείγματα εργαστηρίου του πιο γρήγορα.
Από τα μέσα του 1800 οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν και γιγαντώθηκαν με αυξημένες ανάγκες διοικητικές.
Επιπλέον προσωπικό χρειαζόταν για να κρατάει τα βιβλία της επιχείρησης, να προωθεί τις παραγγελίες και να επικοινωνεί με τους πελάτες.
Ο εξοπλισμός γραφείου κατέστη απαραίτητος για την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Αυτή η ανάγκη
έδωσε ώθηση στις καρέκλες γραφείου που ήταν σχεδιασμένες ειδικά για αυτούς τους υπαλλήλους.
Οι καρέκλες γραφείου σχεδιάστηκαν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων γραφείου κάνοντας δυνατό να μένουν στην καρέκλα τους περισσότερη ώρα και παράλληλα να μπορούν να φτάνουν τους φακέλους χωρίς να σηκωθούν από τη θέση τους. Το ξύλινο κάθισμα που έμοιαζε με σαμάρι, καθώς και η κυρτή πλάτη και τα ρυθμιζόμενα μπράτσα σχεδιάστηκαν για να υποστηρίζουν το σώμα.
Όπως οι μοντέρνες καρέκλες ήταν και αυτές ρυθμιζόμενες για να προσφέρουν άνεση και επομένως περισσότερη ώρα ξεκούραστης εργασίας.
Στην δεκαετία του 1970 οι σχεδιαστές έδωσαν βαρύτητα στην εργονομία των καθισμάτων γραφείου.
Σήμερα οι πολυθρόνες γραφείου συχνά έχουν ρυθμιζόμενο κάθισμα, πλάτη ή μπράτσα ώστε να εφαρμόζουν στο σώμα , και να προλαμβάνουν πόνους στη μέση στην πλάτη και τον αυχένα.
Υλικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές ποικίλουν ,από μεταλλικό ή ξύλινο σκελετό, πλαστικές η αλουμινίου βάσεις, δέρμα ύφασμα η δερματίνη για το κάθισμα.
Νέες τάσεις της μόδας στις καρέκλες γραφείου περιλαμβάνουν κάθισμα το οποίο ταλαντεύεται μπρος πίσω και δεξιά αριστερά έτσι ώστε το σώμα να μην μένει ακίνητο όσο κάθεται!

Πηγή Wikipedia

Ετικέτες , ,